Wat te doen bij een afvoerputverstopping?

28 oktober 2016

Een afvoerputverstopping vormt voor veel woningbezitters een grote ergernis, doordat een dergelijke verstopping vaak gepaard gaat met een vervelende stank in huis. Dit geldt zeker voor verstoppingen van de afvoer van uw toilet of douche. In het ergste geval is het zelfs niet langer mogelijk om nog gebruik te maken van uw toilet of douche, doordat het water helemaal niet meer weg lijkt te stromen. In een dergelijke situatie is het raadzaam om zo snel mogelijk de hulp van een loodgieter bij u in de buurt in te schakelen. Een loodgieter beschikt doorgaans over een ruime expertise in het verhelpen van een afvoerputverstopping, waardoor de kans op verdere complicaties minimaal is. Als het water helemaal niet meer wegstroomt kan dit resulteren in een lekkage, dat wilt u vanzelfsprekend voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Een afvoerputverstopping verhelpen is altijd mogelijk, maar veel beter is het logischerwijs om een dergelijke verstopping te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om een verstopte afvoer tegen te gaan. Hierbij is het voornamelijk belangrijk dat u restafval zo goed mogelijk uit de afvoer houdt. Dit doet u door het gebruik van toiletpapier te beperken of door bijvoorbeeld gebruik te maken van een zeefje in de gootsteen van uw keuken. Ook een filter in het doucheputje kan helpen bij het voorkomen van verstoppingen in de afvoer.

Het afvoerputje door laten spuiten

Om de kans op een verstopte afvoer helemaal te minimaliseren, is het raadzaam om de afvoer zeker eens per jaar of eens per twee jaar door te laten spuiten door een erkende loodgieter. De loodgieter spuit de afvoer hierbij onder een hoge druk door, waardoor beginnende verstoppingen letterlijk voor u worden opgelost. Dit zal een loodgieter ook doen als u momenteel al last heeft van een verstopte afvoer.