Wat moet je doen bij een overstroming?

28 oktober 2016

Hoewel we allemaal hopen dat het ons nooit zal overkomen, kun je per ongeluk te maken krijgen met een overstroming in je woning. Denk bijvoorbeeld aan een bad wat je aan hebt laten staan terwijl de telefoon ging, denk aan twee leidingstukken die gebroken zijn, of denk aan een gootsteenafvoer die niet meer goed op de gootsteen aangesloten zit. Wat moet je in zo’n geval doen om te voorkomen dat de waterschade beperkt blijft? Je moet er immers niet aan denken, dat je te maken krijgt met schimmelplekken op je muren, plafond of vloer! Met spoed een loodgieter inschakelen is vaak het beste wat je kunt doen bij een overstroming in huis. Een loodgieter heeft raam een ruime expertise in het verhelpen van overstromingen en lekkages, waardoor de kans op waterschade kleiner wordt.

Stappen die je zelf kunt zetten

In de tijd dat je op de komst van de spoedloodgieter wacht, kunt je zelf ook al een aantal stappen zetten. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van de hoofdkraan, waardoor er geen verder schade ontstaat. Ook kun je proberen om het vrijgekomen water zo goed mogelijk op te vangen of met een dweil van de vloer te halen. Op die manier voorkom je dat het water in de vloer, de muur of het plafond kan trekken.

Geen idee hoe je de hoofdkraan af moet sluiten? Op internet vind je hier verschillende instructievideo’s voor.

Een spoedloodgieter inschakelen

Waar veel loodgieters hun diensten voornamelijk overdag aanbieden, zijn er gelukkig een aantal spoedloodgieters die je ook buiten de vaste werktijden om van dienst kunnen zijn. Een spoedloodgieter komt bijvoorbeeld ook laat op de avond nog bij je langs om een lekkage, een overstroming of een verstopping in de afvoer te verhelpen. Op internet vind je precies welke spoedloodgieter het dichtst bij jou in de buurt actief is.