Tips voor het onderhouden van je sanitair

28 april 2017

Om de kans op vervelende complicaties in huis zo klein mogelijk te maken is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de verschillende loodgieterselementen binnen je woning. De sanitaire voorzieningen in huis zijn een voorbeeld van deze loodgieterselementen die het nodige onderhoud vereisen. Wij spraken met een ervaren loodgieter die ons meer kon vertellen over de noodzaak van het onderhouden van loodgieterselementen binnen woningen. Volgens deze loodgieter besteden veel woningbezitters te weinig aandacht aan dit onderhoud, met vervelende complicaties tot gevolg. Denk aan een verstopping, een lekkage, enzovoorts.

De afvoer door laten spuiten

Je sanitair onderhouden begint bij het voorkomen van verstoppingen. Dit doe je door restafval uit de afvoer te weren! Wanneer het restafval eenmaal op de bodem van de afvoer ligt is de kans klein dat dit nog kan worden meegevoerd door het water in de afvoer. Maak bijvoorbeeld gebruik van een zeefje in de gootsteen om etensresten buiten de afvoer te houden, een filter in het putje van de douche, enzovoorts. Ook het laten doorspuiten van de afvoer kan helpen bij het voorkomen van verstoppingen. Loodgietersbedrijven kunnen je hierbij helpen. Het doorspuiten van de afvoer is ook noodzakelijk als je al wel een serieuze verstopping in huis heeft.

Lekkages detecteren en verhelpen

Naast het voorkomen van verstoppingen in de afvoer kan een loodgieter je tevens van dienst zijn bij het detecteren en verhelpen van lekkages. Loodgietersbedrijven beschikken over speciale apparatuur waarmee het uitvoeren van een lekdetectie relatief eenvoudig is. Het is sterk aan te raden om zo’n lekdetectie in ieder geval eens per twee tot drie jaar uit te laten voeren, zodat een ernstige waterschade voorkomen kan worden. Je kunt natuurlijk ook zelf alvast rond leidingen kijken of er sprake is van een lekkage! Een lekkage kun je tijdelijk stoppen door vochtige doeken om de bron van de lekkage te wikkelen.