Riool verstopt, wat nu?

14 juni 2022

Ben je het zat om telkens je verstopte afvoer te ontstoppen? Heb je geen zin meer om met een plopper en emmer  jouw gootsteen te lijf gaan? Dan zit er maar 1 ding op: voorkom dat je last krijgt van een verstopte afvoer. Hoe kun je dat doen? Wij geven je een aantal tips.

De gootsteen is geen afvalbak

Één van de grootste oorzaken van een verstopte afvoer zijn etensresten. Het is gemakkelijk en snel om de borden met etensresten af te spoelen onder de kraan. Toch kan dit voor een hoop narigheid zorgen. Veeg voortaan eerst de borden schoon met een stuk keukenpapier en gooi dit in de prullenbak. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor ook een deel van het vet meeneemt. Vervolgens spoel je borden en pannen af en zet je ze in de vaatwasser. Let ook goed op de kleine restjes zoals broodkruimels, beleg, zaden en pitjes. Ook deze restjes kunnen een verstopping veroorzaken. Mocht er toch wat etensresten de gootsteen in vallen zorg dan dat er een extra zeefje boven de afvoer is. Hiermee kunnen in ieder geval de grotere etensresten worden tegengehouden. Een extra zeefje is in principe bij elke bouwmarkt wel te koop.

Spoel geen vet weg

Zoals net al gezegd moet je eerst je borden goed schoonmaken en restje vet van een bord afvegen. Vet heeft de eigenschap om snel te stollen en hecht zich aan alle mogelijke plaatsen in de afvoer. Dit zorgt voor hardnekkige verstoppingen die moeilijk op te lossen zijn. Mocht je per ongeluk toch vloeibaar door de gootsteen gespoeld hebben, spoel dit dan geruime tijd na met heet water. Doe je dit niet of let je hier niet goed op dan heb je kans je dat je een specialist van rioolprobleemkwijt.be moet gaan bellen. Want binnen de kortste keren is op deze manier jouw riool verstopt.

Je toilet is geen afvalbak

Ook het toilet is aangesloten om de riolering. Tampons, maandverband, condooms en luiers zijn daarom niet geschikt om door het toilet te spoelen. Gooi het gewoon in de afvalbak waar het hoort. Gooi je weleens een restanten soep in het toilet? Niet doen! De etensresten en vet kunnen voor verstoppingen zorgen. Haal de etensresten eruit en veeg de pan schoon met een stuk keukenrol. Als laatste is het goed om je afvoer goed te onderhouden. Preventief onderhoud om je gootsteen schoon te maken kan helpen om verstoppingen te voorkomen.