Plaats een Finse sauna in je slaapkamer

24 oktober 2016

De Finse sauna wordt steeds populairder. We leiden met z’n allen een steeds drukker en stressvoller bestaan en de sauna is een geliefd middel geworden om ook aan de nodige ontspanning te komen. Om die reden besluiten steeds meer mensen om een Finse sauna aan te schaffen voor in huis. Je kan dan op ieder moment optimaal tot rust komen, zonder daarvoor naar een saunacomplex te hoeven gaan. Maar wat is in je huis de beste plek voor een sauna? De slaapkamer blijkt een goede optie.

Een Finse sauna zorgt niet alleen voor ontspanning, maar is ook een enorme slaapopwekker. Onderzoek wijst uit dat er door de sauna endorfines vrijkomen in het lichaam, die zorgen voor een diepere slaap. Dat maakt sauna’s en slaapkamers een goede combinatie. Je kunt na het ontspannen direct lekker naar bed, mits je je van te voren even goed afspoelt en laat afkoelen. Heb je een leegstaande slaapkamer in huis, dan is het misschien praktischer om hem daar in te plaatsen. In welke kamer je hem ook plaatst, het is belangrijk dat je de sauna aansluit op het ventilatiekanaal. Als dat niet mogelijk is, dan moet de kamer over een raam beschikken, waarmee je de ruimte kunt luchten, zodat alle warme lucht weg kan. Ook heeft de slaapkamer een minimale hoogte nodig van 2 meter, zodat een sauna van 1,90 meter er makkelijk geplaatst kan worden. Veel slaapkamers beschikken over een schuin dak. Om ook hieronder een sauna te kunnen plaatsen, zijn er veel maatwerkmodellen verkrijgbaar.

Plaatsen

Een sauna is eenvoudig zelf te plaatsen. Je krijgt een compleet bouwpakket opgestuurd, die je met een duidelijke handleiding snel hebt opgebouwd. Wel dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo dient de sauna geplaatst te worden op een vlakke, stabiele ondergrond. Laat ook altijd wat ruimte over tussen de muren en de wanden van je sauna en houd rekening met de draairichting van de deur. Compacte saunamodellen kunnen gewoon op het lichtnet worden aangesloten. Heb je een relatief grote sauna, dan dient hij eventueel te worden aangesloten op krachtstroom.