Langer thuis wonen met traplift

28 juni 2019

Het overheidsbeleid is er tot op heden op gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen; hieronder vallen ook 55+ seniorenwoningen. Deze seniorenwoningen zijn praktisch altijd gelijkvloers en zijn hiermee dus al afgestemd op de doelgroep.

Ouderen die echter nog steeds in hun eigen koop- of huurwoning wonen hebben vaak wel te maken met verschillende etages, wat op termijn een probleem kan vormen en de zelfredzaamheid in de weg kan staan.

Indicatie voor hulp

Op het moment dat ouderen op bepaalde aspecten in hun leven niet langer zelfredzaam zijn, kan er een indicatiegesprek aangevraagd worden bij de eigen gemeente.

Tijdens dit gesprek zal in kaart gebracht worden welke hulpvragen er bestaan en in welke mate de gemeente een bijdrage kan leveren (dit is mede inkomsten- en eigen vermogen afhankelijk).

De hulpvraag kan divers zijn; van hulp in de huishouding, tot hulp bij het aantrekken van steunkousen of in de vorm van woningaanpassingen. Denk bij het laatste aan het plaatsen van een verhoogd toilet of het plaatsen van grepen in de badkamer. Maar ook de bijdrage aan een scootmobiel, of traplift kunnen tot de mogelijkheden behoren. Dergelijke onkosten worden in bepaalde gevallen gedeeltelijk vergoed vanuit de wet WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Op het moment dat u weet waar u recht op hebt kunt u hulp of hulp-producten ‘inkopen’, waarbij u vanzelfsprekend wel de voorwaarden van de verstrekkende instantie in acht dient te nemen hieromtrent.

Trapliften

Trapliften kunnen de oplossing betekenen voor langer in uw vertrouwde woning blijven wonen; de bestaande trap vormt niet langer een obstakel indien u een traplift langs de rand laat bevestigen. Eenmaal bevestigd neemt u plaats in de zitting en wordt u omhoog en omlaag vervoerd in een rustig tempo.

Zelfstandig blijven

Een relatief eenvoudige toepassing als een traplift kan er aan bijdragen dat u nog vele jaren langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen, in plaats van een verhuizing in te zetten naar een gelijkvloerse seniorenwoning. De traplift vormt een waardevol hulpmiddel voor zowel de senior als voor hen die te maken hebben met lichamelijke beperkingen.

Offerte aanvragen bij verschillende partijen

Vanzelfsprekend bestaan er vele type trapliften in velerlei uitvoeringen. Uzelf vooraf goed laten informeren vormt een grote pre alvorens u tot aankoop overgaat, u kunt op vergelijkingswebsites vooraf trapliften leveranciers vergelijken en zelfs een offerte aanvraag bij meerdere partijen tegelijk indienen. Op deze wijze komt u voor uzelf bij de meest gunstige leverancier uit.