Hoe ontstaan verstoppingen in uw afvoer?

25 april 2017

Wanneer u een smerige rioollucht in uw woning opmerkt, of wanneer het toilet steeds moeizamer doorspoelt, kunt u te maken hebben met een verstopping in de afvoer. Een verstopping hoort naast lekkages en cv-ketelstoringen bij de grootste ergernissen van veel woningbezitters. Niet alleen is het erg vervelend om last te hebben van een nare rioollucht in huis, ook is een verstopping vaak niet of nauwelijks zelf op te lossen. Het gebruik van een ontstopper zal in veel gevallen niet voor een oplossing zorgen in zo’n geval, omdat de verstopping al in een vergevorderd stadium zit.

Restafval als basis van een verstopte afvoer

In veel gevallen wordt een verstopte afvoer veroorzaakt door restafval wat in de afvoer naar de bodem is gezakt. Dit kan bijvoorbeeld een overmatig gebruik van toiletpapier zijn, maar ook etensresten die bij het afspoelen van de borden in de afvoer belanden. Het restafval zakt in de afvoer naar de bodem en kan vervolgens niet meer door het water in de afvoer worden meegevoerd naar de centrale riolering. De ophoping van restafval zal steeds groter worden, met een serieuze verstopping tot gevolg.

U merkt een verstopping op het moment dat het water steeds minder makkelijk wegstroomt in de afvoer. Houd er rekening mee dat het hierbij niet alleen om de afvoer in huis gaat, maar ook om de afvoer onder uw regenpijp.

Een verstopping in uw afvoer voorkomen

Het voorkomen van een verstopping is gelukkig relatief eenvoudig. Wij spraken een loodgieter die ons enkele tips gaf om verstoppingen tegen te gaan. Deze loodgieter uit Lochristi raadt woningbezitters onder meer aan om de afvoer in hun woning eens per twee of drie jaar te laten doorspuiten. Daarbij is het raadzaam om hulpmiddelen te gebruiken die het restafval uit de afvoer weren. Denk aan een zeefje in de gootsteen en een filter in het putje van uw douche.