Gratis tips waarmee je lekkages kan voorkomen

28 oktober 2016

Naast verstoppingen vormen lekkages een van de grootste ergernissen voor veel woningbezitters. Dit is niet voor niets! De bron van een lekkage is vaak maar zeer moeizaam te achterhalen en in de meeste gevallen gaat een lekkage gepaard met een blijvende waterschade. Deze waterschade herken je onder meer aan de schimmelplekken op muren en plafonds of aan rottende plekken in het houtwerk van je dak of oude kasten. Reden genoeg om zo snel mogelijk hulp van een loodgieter in te schakelen als je last denkt te hebben van een lekkage in huis. Nog beter is het vanzelfsprekend om de kans op lekkages te minimaliseren! In dit artikel geven we tips hoe je lekkages tegen kunt gaan.

Tip 1: controleer je dakbedekking eens per jaar

Lekkages tegengaan? Zorg ervoor dat je de dakbedekking op je dak zeker eens per jaar of eens per twee jaar laat controleren door een loodgieter of dakdekker. Zeker in de herfst kunnen er beschadigingen aan de dakbedekking ontstaan door takken en kleine steentjes die tegen de dakbedekking slaan. Via de barstjes en gaatjes die hierbij ontstaan kan het regenwater bij je woning naar binnen sijpelen.

Tip 2: laat leidingen in huis controleren

Naast het controleren van de dakbedekking op je dak, is het minstens zo belangrijk om ook de leidingen in huis na te laten kijken. Door speling tussen twee leidingstukken kan het water uit de leidingen sijpelen, waarbij het in muren of je plafond zal trekken. Dit resulteert doorgaans in de kenmerkende schimmelplekken van lekkages.

Tip 3: de afvoer door laten spuiten

Wanneer je met een verstopte afvoer te maken krijgt, kan deze na verloop van tijd overstromen. Zeker als het gaat om de afvoer bij de douche of de gootsteen. Als gevolg hiervan zal het water uit de afvoer lopen en in je muren of vloer trekken. Om dit te voorkomen is het raadzaam om de afvoer eens per jaar of eens per twee jaar door te laten spuiten.