Aan de slag met jouw tuin? Deze tips helpen je op weg!

17 maart 2022

Hoewel het nu nog winter is, komt de lente al snel dichterbij. Daarom is het tijd om eens na te denken over de tuin. Want begin je op tijd met opfrissen, heb je daar het gehele jaar nog profijt van.

Omdat dit een hele opgave kan zijn, willen we je graag een paar tips meegeven die je kunt gebruiken. Deze kun je in deze blog teruglezen!

#1 Een mix van groen en andere kleuren

Een tuin is natuurlijk de perfecte mogelijkheid om te spelen met verschillende kleuren. Met een immense keuze aan verschillende planten, bloemen, struiken en bomen is er namelijk sprake van een onbeperkt kleurenpalet. Dit kun je gemakkelijk verdelen over tal van potten, bakken en gemetselde zones specifiek voor al het groen wat je kwijt kunt.

Echter is het niet raadzaam om dit uit de losse hand te doen, maar hier echt de tijd voor te nemen. Een groenplan is namelijk ontzettend handig als het aankomt op het bepalen van de indeling. Hierdoor weet je precies wat waar komt, hoeveel vrije ruimte je hebt en welke kleuren je waar hebt zitten. Dan krijg je niet alleen een mooie mix, maar ook een goede balans van ruimte en groen.

Maar we raden je natuurlijk wel aan om het niet te bont te maken, want een tuin is ook een plek om tot rust te kunnen komen. En daar helpt een overvol bos van kleur niet bij.

#2 Veel variatie in elementen

Tevens is het handig om een mooie hoeveelheid variatie aan te brengen in jouw tuin. Aangezien de diverse planten allemaal natuurlijke vormen zijn, is het wel zo leuk om het strakke hier en daar in de wind te slaan. Denk hierbij aan een grote plantenbak met meerdere verdiepingen of verschillende toevoegingen als vogelhuisjes of tuinmeubels.

Dit kun je vervolgens verrijken met de nodige accessoires. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kussens die geschikt zijn voor buiten, een element voor aan de muur en een tuinkabouter die zich tussen de struiken begeeft.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je genoeg tijd besteed aan het het kiezen, plaatsen en richten van LED verlichting. Vooral in de uren dat het donker begint te worden of als het al donker is wil je er natuurlijk voor zorgen dat je genoeg zicht hebt. Tevens kun je zaken als wandlampen en tuinspots gebruiken om meer dimensie aan jouw tuin, waardoor deze meteen een stuk groter en indrukwekkender oogt.

#3 Moderne en betrouwbare keuzes

Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat alles wat je aanschaft kwalitatief in orde is. Je wilt immers dat alles voor een langere periode meegaat. Daarom is het niet alleen raadzaam om te letten op de centen, maar ook op het gehele aanbod. Soms kan een product met een iets hoger prijskaartje namelijk een wereld van verschil zijn.

Neem bijvoorbeeld een kleine veranda die je in jouw tuin hebt. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat je kiest voor materialen die niet alleen stevig zijn, maar ook goed bestand zijn tegen het weer. Hout dat behandeld is, steen wat makkelijk schoongemaakt kan worden en een dak wat goed bevestigd is en wel tegen een stootje kan.

Voor de inrichting kun je weer kijken naar lampen met een hogere IP waarde, zoals inbouwspots met het IP65 keurmerk. Meubels moeten niet alleen comfortabel zijn, maar ook weerbestendig. Zo zijn er veel mogelijkheden, zolang je maar weet waar en vooral hoe je naar geschikte spullen moet kijken.